PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

petek, 20. avgust 2021

20:30 - Defonija
ODPRTO/OPEN x Defonija: ZEA (niz) + CHRIS PITSIOKOS (zda)

Umetnost recitala ali z drugimi besedami: veščina solističnega muziciranja. Najprej pevec in kitarist benda The Ex s svojim upičenim avtorskim nastopom, čudaško eklektično monotipijo, po pavzi pa osupljiv in unikaten glas nove saksofonske igre.
 
 
Zea (niz) — kitara, glas, elektrofonija
 
Arnold de Boer sam s kitaro in samplerjem okrepi intenzivne in visokoenergetske pesmi — pred nami je nekakšna "urgenca besedil s kitaro" ... Zdaj akustično in v svojem maternem jeziku, frizijščini, zdaj spet s spretno vožnjo po grobih ritmih in fino zamazanih basovskih linijah, pri čemer nam podaja ohlapno strukturirano avantgardo, ki se zanjo zdi, da se kakor skoz otroško igro sestavi v zelo oseben zvočni univerzum. Lo-fi electro punk / funk / pop z elementi plesnih godb. Šegav in trmoglav je naš Arnold, prekrasno zajeban. Prav kot tak je že leta in leta ustrezen prvi glas in dodatna kitara v slavnem bendu The Ex.
 
 
Arnold od leta 2009 tudi upravlja z založbo Makkum Records, kjer je poleg posnetkov Zea od leta 2012 naprej najti godbe z vseh vetrov:
 
 
+
 
Chris Pitsiokos (zda) altovski saksofon
 
 
 
Fotografija No Land
 
Chris Pitsiokos (letnik 1990) je saksofonist, multiinštrumentalist, skladatelj in improvizator iz Brooklyna, NYC. Poleg dovolj pogumnih in posebnih kompozicijskih načel in nagibov je že zamlada zaslovel kot zelo unikaten špilavec, širitelj saksofonskega vokabularja, in to tako v čustvenem kakor oblikovnem smislu.

Revija Rolling Stone je tako za Pitsiokosovo pihalsko igro zapisala: “startlingly original vision”; “astonishingly fleet sax work". Častitljivi DownBeat je za njegovo delo v kvartetu CP Unit ugotovil, da prinaša "persuasive combination of harmolodic jazz and contemporary noise rock”. CP Unit so (v predrugačenih zasedbah) že dvakrat nastopili v našem klubu, prvič v koprodukciji Defonije in Jazz festivala Ljubljana, zdaj je čas, da spoznamo še Pitsiokosovo solistično delo.

Chris Pitsiokos je član uredniškega odbora in pisec pri Sound American, časopisu za novo muziko in nov zvok:

https://www.soundamerican.org/

Precej let je bil tako didžej na radijski postaji WKCR-FM kakor tudi koncertni organizator v Brooklynu in na Manhattanu. Leta 2016 je bil rezidenčni umetnik v klubu The Stone Johna Zorna in prispeval razpravo za enega izmed zbornikov Arcana, ki izhajajo pod Zornovim urednikovanjem. Od leta 2017, ko se je s solističnim recitalom predstavil v newyorški ISSUE Project Room, veliko nastopa sam, s CP Unit in z muzičisti, muzičistkami, kot so Otomo Yoshihide, Sachiko M, Tatsuya Yoshida, Makigami Koichi, Jojo Hiroshige (Hijokaidan), Nate Wooley, Miya Masaoka, Paul Lytton, Peter Evans, Weasel Walter, Jaimie Branch, Tyshawn Sorey ... Pitsiokos izdaja glasbo pri založbah, kot so Clean Feed, New Atlantis, One Hand Records, UG Explode in pri svoji lastni Eleatic Records. Obredel je že precejšen del sveta, med zaporo leta 2020 je v Brooklynu organiziral precej koncertov na planem in osnoval zasedbo Strictly Missionary, s katero se je predstavil na letošnjem festivalu novega jazza v Moersu.
 
Izjemen, prediren, predano študiozen glas sodobne saksofonske igre na nedavnem albumu Speak In Tongues razkaže svoje razkošje, sposobnosti in veščino. Če povemo, komu so posvečeni silno raznoliki in mikavni kosi na albumu, povemo veliko in ustrezno povabimo na bogat recital: Charlie Parker, Anthony Braxton, Roscoe Mitchell, Eric Dolphy, John Zorn.

www.chrispitsiokos.com

 

 

 

 


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2022
Tudi letošnje poletje bo Gromka del svojega programa preselila iz klubskega prostora in vzpostavila odprto koncertno prizorišče Odprto/Open, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz