PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 1. februar 2023

20:00 - Friforma
So Sner (Susanna Gartmayer & Stefan Schneider) / Rajko Muršič & Žiga Ipavec

 SO SNER (A-D)

· Susanna Gartmayer – bas klarinet
· Stefan Schneider – elektronika

&

MURŠIČ / IPAVEC (SLO)

· Rajko Muršič – električni kitari
· Žiga Ipavec – bobni, tolkala

 

Susanna Gartmayer in Stefan Schneider svoj obstoj dolgujeta vabilu na festival Approximation, Düsseldorf leta 2015. Polifonije Gartmayerjeve na bas klarinetu so Schneiderja tako navdušile, da je nemudoma predlagal sodelovanje. Istega leta sta začela snemati prvenec REIME v nekdanjem Kraftwerkovem studiu Kling Klang, ki se je istega leta preoblikoval v delovni prostor in koncertno prizorišče. Drugi del albuma pa sta posnela poleti 2020 v Düsseldorfski cerkvi Stammhaus, katere notranja lesena obloga je omogočila krasno organsko akustiko. Na dvo tedenski turneji, ki jo začenjata na Dunaju, bosta prepotovala lep kos Balkana – od Ljubljane, Beograda, Skopja, Prištine, Tirane, do Soluna in Aten.

SUSANNA GARTMAYER (1975) je avstrijska skladateljica, improvizatorka, izvajalka na basovskem klarinetu, kontra-altovskem klarinetu in altovskem saksofonu. Deluje na področju "večideomatske" improvizacije, eksperimentalnega rocka, sodobne glasbe in večmedijskega raziskovanja zvoka. Susanna Gartmayer je študirala na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju in na Glasgow School of Arts ter se kot samoukinja učila saksofona, bas klarineta, kompozicije in harmonike. Susanna Gartmayer je članica številnih zasedb, kot so broken.heart.collector, möström, The Vegetable Orchestra, Möström, Bödenauer/Gartmayer Duo, Orchester 33 1/3 in drugi). Od leta 2015 z glasbenikoma Didijem Kernom in Thomasom Berghammerjem na Dunaju organizira tedenska srečanja – Monday Improvisers Session.

STEFAN SCHNEIDER (1961) je glasbenik in producent iz Düsseldorfa, ki je že več kot dve desetletji eden najbolj izvirnih in prodornih ustvarjalcev v sodobni elektronski glasbi. Schneider je ustanovni član düsseldorfske elektronske zasedbe Kreidler (1994-99) in mednarodno zelo priznanega tria To Rococo Rot (1995-2014). V zadnjih nekaj letih je sodeloval in produciral z Joachimom Roedeliusom (Cluster), Arto Lindsayem, Billom Wellsom, Dieterjem Moebiusom (Cluster), Klausom Dingerjem (NEU!) Sofio Jernberg, Koshiro Hino (YPY/GOAT), Johnom McEntirejem (tortoise) in likovno superzvezdo Katharino Grosse. Od leta 1994 je odigral številne koncerte v EU, ZDA, na Japonskem, v Maleziji, Avstraliji, na Kitajskem, v Alžiriji, Keniji in Sibiriji.

So Sner foto: Detlef Funder

RAJKO MURŠIČ (1963) je v prejšnjem stoletju je igral v nekaj eksperimentalnih rokovskih skupinah in improvizatorskih zasedbah (Mi, Gromska strela, Nebodigatreba, Avantkurent), nastopal pa je tudi kot solist. V zadnjem desetletju se ponovno prepušča navdihu trenutka in analogno-električnemu brkljanju z zvoki električnih kitar. Občasno nastopa s plesalcem Ryuzom Fukuharo, v letu 2022 je sodeloval tudi z umetnico Sašo Bezjak.

ŽIGA IPAVEC, bobnar in član mladega kolektiva "Kreativno cona Vrtojba". Po zaključenem šolanju pri bobnarju in tolkalistu Zlatku Kaučiču je pot nadaljeval v raznih zasedbah kot so Kombo B,Koromač, Nesesari Kakalulu, Placubendu, Maruži, Kavasutra, TolKalSkiTar,... v glasbi se ne omejuje na stilske bariere temveč rad znotraj njih raziskuje možnosti svobodnega igranja. Konec leta 2021 je posnel svojo prvo solo plato za bobne in tolkala, 40 minutno tolkalsko izpoved o svojem domačen kraju, notranjem nemiru in ljubezni do tolkalskih zvokov.

 

Muršič & Ipavec foto: Laszlo Juhasz« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2022
Tudi letošnje poletje bo Gromka del svojega programa preselila iz klubskega prostora in vzpostavila odprto koncertno prizorišče Odprto/Open, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz