PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 30. november 2023

21:00 - Defonija
BOŠTJAN SIMON (SI) + THE ELECTRICS (SE, DE, CA)

BOŠTJAN SIMON (SI) — tenorski saksofon, modularni sintetizator

Saksofonist in elektrofonik Boštjan Simon (Etceteral, There Be Monsters, Velkro, Litošt) se ukvarja s fuzijo zvokov saksofona in elektronike. Saksofonske tipke ponekod izpostavi kot tolkalo, drugod pa jih uporabi kot vmesnik za sprožanje not in sekvenc na modularnem sintetizatorju. Sočasno odigrane sekvence različnih dolžin se prevračajo ena na drugo in sledijo notranjemu ritmu, ki ni kvantiziran na zunanjo matriko.
 
 
Fotografija Tomaž Povodnik
 
Simonova solo plošča pri založbi Nature Sound Studios izšla decembra, na tokratni Defoniji pa bomo za pokušino slišali nekaj improviziranih izsekov.
 

+

THE ELECTRICS (SE, DE, CA)
 
Axel Dörner — trobenta z ventili, trobenta na poteg
Sture Ericson — tenorski saksofon, klarinet, basovski klarinet
Joe Williamson — kontrabas
Raymond Strid — bobni, tolkala

»Should be recognized without qualifications as an identifying archetype of top-flight improvisation [...] A true Northern European super group.«
—Ken Waxman, Jazz Weekly
 
»The Electrics shift smoothly across adjacent genres, edging over from free jazz simmer to intricate small sound mosaics. They vary pace and dynamics expertly, and the energy flow is unaffected by their collective descent to the molecular level of buzz, tap, purr and whirr. It is a total music conception fully realized by highly skilled players who impose no limits on their instruments.«
—The Wire

The Electrics so akustičen kvartet. Njegova posebnost so drzna, brezkompromisna igra, v kateri se dinamični in ritmični procesi hitro izmenjujejo s pravimi miniaturnimi biseri, v katerih četverica podaja umne in duhovite zvočne raziskave. Majhen kolektiv vrhunskih improvizatorjev se v svoji igri subtilno in v »pravih« momentih opremi še s svojskimi pogledi na zgodovino modernega jazza in nam tako ponudi unikaten svet med free jazzom, evropsko improvizacijo in novo muziko.

Axel Dörner gre med najvzemirljivejše improvizatorje v svetovnem merilu, ki mu kaže prisluhniti vedno znova. Ponaša se z izjemno bogato, v veliki meri doma iznajdeno tehniko igranja na trobento, ki se razteza med izvirnim pristopom k dihu, mikroskopsko izvedenimi zvoki in docela konvencionalno kreacijo jazziranja, podanega v posebej občutljivi maniri. Sture Ericson se je dolga leta udinjal v mednarodno dovolj priznani švedski saksofonski bandi Position Alpha, pozneje pa se je prepustil improvizaciji, jazziranju in pisanju scenske glasbe. The Electrics — naj nastopajo še tako redko — so njegova najljubša zasedba. Joe Williamson je doma iz Vancouvra v Kanadi, večino svojega ustvarjalnega življenje pa je preživel v Londonu, Berlinu in Amsterdamu. Zdaj že lep čas živi v Stockholmu in je cenjen sodelavec tako s kontrabasom kakor z električnim basom. Poleg dolgoletne igre v občasnejših in manjših improvizacijskih zasedbah je Williamson igral tudi v bendih Kletka Red, Trapist, Tobias Delius Quartet, Boombox, Platform 1 ... Raymond Strid je zelo razprto tolkalsko uho in špilavec z izjemnim čutom za skupinsko igro — nepogrešljiv vezni člen med evropsko improvizacijo in jazzom. Poznamo ga iz treh izjemnih triov: Svet ga je spoznal v devetdesetih XX. stoletja, ko je igral z rojakoma Matsom Gustafssonom in Stenom Sandellom, z Matsom ima trio, kjer igra še Barry Guy, izboren pa je tudi tisti z Marilyn Crispell in Andersom Jorminom. Strid je mdr. tudi član Barry Guy New Orchestra.

»Njihova enkratna zvočna gmota, polna nenehnih spreminjanj tempa in dinamike, je sestavljena tako iz melodičnih delov kot nekonvencionalnih zvočenj. Slednja ustvarjajo s pomočjo razširjenih tehnik igranja, od prasketa, pridušenih zvokov, šumov do tapkanja oziroma perkusivnega igranja na pihala in trobila,« je zapisal Mario Batelić pred gostovanjem The Electrics na festivalu Jazz Cerkno l. 2013.

 

Koncertni cikel Defonija sofinancirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana oddelek za kulturo.

 

 


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO 2023
Tudi letošnje poletje bo Gromka zagnala glasbeni cikel Odprto, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove mesta. Cikel Odprto je žanrsko neobremenjen, združuje pa metelkovske glasbene u...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz