PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 2. marec 2005

22:00 - Defonija
BRATKO BIBI? / OTTO LECHNER / LARS HOLLMER (Slovenija, Avstrija, Švedska)

[b]Bratko Bibič[eb] - harmonika, glas
[b]Otto Lechner[eb] - harmonika, glas
[b]Lars Hollmer[eb] - harmonika, melodika, glas

[b]Bratko Bibič[eb] (Ljubljana, Slovenija), [b]Otto Lechner[eb] (Dunaj, Avstrija) in [b]Lars Hollmer[eb] (Uppsala, Švedska) so vsi člani mednarodnega harmonikarskega kvinteta [b]Accordion Tribe[eb], ki ga sestavljata še Guy Klučevšek (New York, ZDA) in Maria Kalaniemi (Helsinki, Finska). V tokratnem gromkem nastopu bodo torej prvič pri nas nastopile tri petine benda. Celotna zasedba harmonikarskega plemena je v Ljubljani nastopila dvakrat (1996, 2002), konec lanskega leta pa je prišel v slovensko art kino mrežo tudi švicarsko-avstrijski celovečerni dokumentarec o tej skupini [i]Accordion Tribe - Music Travels[ei].

V Ljubljani smo že imeli priložnost poslušati duo Bratka Bibiča in Otta Lechnerja v Cankarjevem domu (2000). Nazadnje sta v Ljubljani igrala skupaj lani septembra v Menzi pri koritu, ko je Lechner nastopil kot gostujoči glasbenik v kinoušesnem projektu [i]Potujoči kino Bridka Bebiča predstavlja: Na domačem vrtu III - Back to the Roots[ei] skupaj z Bibičem in njegovim bendom The Madleys.

Naš znanec iz plemena, Cankarja in Menze Otto Lechner, raznolik, zabavno-bridek, jazzovsko zafrknjen, klasično zafrkljiv, ravno prav pop, rokersko udaren muzičist naj se, v anglešÄini, predstavi kar sam:

"I was born in 1964, the year of the wood dragon, in Melk an der Donau, a small town in Lower Austria. My father was no singer and my mother no violin player, which allowed me enough space for my own musical development. My first teacher was Jauerling - pron. Yau-er-ling - (976m). This mountain carries a transmitting station for all Austrian radio-programs, and at the age of four I started to copy some folk songs that I heard on the radio, with my little squeezebox. Soon I turned to dial pop, jazz, and classical music, and also discovered the space between the stations ..." (Več na: [L]http://www.spinnst.at/Lechner/[EL])

Lechner je vrsto let nastopal z znamenitim kabaretnim igralcem Josefom Haderjem in je danes ustanovitelj dveh glasbenih skupin. Veliko časa preživi na glasbenih turnejah, kjer sodeluje z različnimi glasbeniki, predvsem z Bratkom Bibičem. Tesno je povezan tudi z gledališÄem. S svojo glasbo je opremil celo vrsto gledaliških predstav, na odrih pa nastopa tudi kot igralec. V zadnjem času je začel pisati glasbo za radijske igre. Otto je pri petnajstih letih starosti povsem izgubil vid. V intervjuju je nekoč povedal. "Morda sem slep, vendar veliko razmišljam v barvah, zlasti v sivi in zeleni." Ta izjava je značilna za njegov specifičen tip humorja, ki je integralen del njegovega glasbenega ustvarjanja. Tako narejena glasba ni plesna, ampak je lahko zelo žalostna. Ko Otto pravi, da njegova glasba izvira globoko iz njega, mu to kratko malo moramo verjeti.

Bibič in Hollmer sta svoj duo prvič postavila pokonci letos z nastopom 22. januarja 2005 na mednarodnem filmskem festivalu v WA1rzburgu (Nemčija), kjer je film [i]Accordion Tribe[ei] prejel nagrado za najboljši dokumentarec festivala. Isti film je samo nekaj januarskih dni kasneje dobil še nagrado za najboljši švicarski dokumentarec, posnet v letu 2004.

Tako Bibič kakor Hollmer pripravljata zvarke imaginarnega sveta harmonikarske glasbe že od 70. let prejšnjega stoletja dalje. Hollmer se s svojo švedsko skupino Samla Mammas Manna uvršÄa med klasične zasedbe takratnega gibanja rock v opoziciji, v katerem so med drugim delovale še skupine Henry Cow, Aksak Maboul, Stormy Six, Univers Zero, Etron Fou Leloublan, Art Zoyd ... V času delovanja Bibičeve druge zasedbe Begnagrad po Evropi na začetku 80. let tega gibanja ni več obstajalo; če bi še, bi bila - po besedah enega od inciatorjev gibanja, tolkalca Chrisa Cutlerja - ta skupina "gotovo povabljena, da se mu pridruži. Bili so tako dobri, da je bila sama njihova glasba dejansko njihova najboljša promocija". In še Larsovo videnje Bibičeve glasbe, kakor jo ustvarja od Begnagrada dalje: "The music seemed in a sense, like watching a house being built; first, a room is constructed, and then some of it is knocked down. Another room is built, and part of it is destroyed. Another room is built, it’s added on to, and at the end somehow, incredibly, you have a house!"

Hollmer po koncu delovanja Sammla Mammas Manna komponira in igra predvsem za zasedbi Von Zamla in Looping Home Orchestra. ?lan slednje je bil tudi avantgardistični henrycowovec, strunar Fred Frith, ki pravi o Larsu tole: "Hollmer je, podobno kot Astor Piazzolla, resen skladatelj, ki dela s sredstvi popularnih glasbenih jezikov, pri tem pa ustvarja svoj lasten besednjak. Ko slišite njegove melodije, postanejo te tako zelo del vas samih, da se vam zdi, kakor da ste jih poslušali že vse svoje življenje. Njegova glasba je varljivo enostavna, a ne poenostavljujoča; otroška, a ne otročja; nekako znana že od prej, a nikoli nostalgična". V filmu [i]Accordion Tribe[ei] Guy Klučevšek pravi o Hollmerjevi glasbi, da v svoji čistosti ne vsebuje nikakršnega (urbanega) cinizma, Hollmer sam pa o Larsu tole: "Ja, sem romantičen bastard. In zunaj je neurje." Lars Hollmer je, skratka, unikaten, njegova glasba se upira vsakršnim poskusom klasifikacije, saj vsebuje elemente skoraj vseh nordijskih ljudskih glasb, popularne glasbe in sodobne klasike. Larsa Hollmerja nekateri označujejo za največjega proizvajalca melodij našega časa ...

Zadnjih nekaj let Hollmer veliko sodeluje tudi z mlado generacijo japonskih glasbenikov (skupina in CD album [i]Sola[ei]), še zlasti z bobnarjem Jošidem Tacujem, ki smo ga imeli priložnost slišati, ko je igral v udarnem japonskem duu Ruins z gostom Učihašijem Kazuhisom v klubu Gromka 30. oktobra 2001 (projekt Defonija). Pred leti je sodeloval tudi z razvpitim finskim harmonikarjem Kimmom Pohjonenom.

Lars Hollmer je do zdaj izdal 25 LP in CD albumov. Za CD album [i]Andertag[ei] je leta 1999 prejel švedskega grammyja za najboljši posnetek leta.

Pripominjamo, da bo isti večer ob 20. uri v Kinodvoru [L]http://www.kinodvor.si[EL] spet na sporedu film [i]Accordion Tribe[ei]. Pred projekcijo bo nekaj glasbenih kosov tudi tam odigral trio Bibič / Lechner / Hollmer. Film ostaja zatem v Kinodvoru še nekaj dni.

Še link k projektu Accordion Tribe:
[L]http://www.hoedown.com/artists/accordiontribe[EL]

[b]Vsak deseti obiskovalec, obiskovalka projekcije filma Accordion Tribe v Kinodvoru 2. marca ob 20. uri prejme brezplačno vstopnico za koncert isti večer v klubu Gromka! Velja tudi obrnjeno: Vsak deseti obiskovalec, obiskovalka koncerta prejmeta brezplačno vstopnico za filmsko projekcijo Accordion Tribe v naslednjih dneh.[eb]


kontakt: miha.zadnikar@kinoteka.si
« nazaj


POLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišÄe`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz