PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

torek, 26. april 2005

22:00 - Twotonebinas
ROTTERDAM SKA JAZZ FOUNDATION (ska, Nizozemska)

!!!VELIK BEND V "MAJHNEM" KLUBU!!!

V dobi, ko mnogi glasbeniki sledijo razvoju glasbe in raziskujejo njene meje obstajajo bendi, ki jih to ne zanima, pač pa so svoj izraz našli v preteklem, že slišanem, pa zato nič manj pomembnem. Rotterdam ska-jazz foundation so eni izmed takšnih.

Ime Rotterdam ska-jazz foundation nam pove vsaj dvoje. Najprej mesto od koder bend prihaja, nato pa zelo zgovorno nakaže kam v preteklost so se »Rotterdamci« vrnili – v zlata šestedeseta, ko so na Jamajki blesteli kralji tradicionalnega ska-ja The Skatelites. Rotterdam ska-jazz foundation za to vrnitev seveda niso uporabili nikakršnega časovnega stroja, ampak samo vzorec, ki so ga ustvarili njihovi predniki. In uporabili so ga tako, da so le ti lahko na njih še več kot ponosni. Ker pa jamajka glasba ni obtičala samo pri skaju in se je vseskozi razvijala so seveda kot pridni nasledniki povzeli tudi še rocksteady, reggae in dub.

Kljub temu, da Rotterdam ska-jazz foundation igrajo tradicionalni ska, rocksteady in roots reggae in soul, pa se nimajo za retro bend. Njihova glasba je namreč kljub temu, da temelji na starih vzorcih poživljajoče sveža. Vsak glasbenik prispeva kaj svojega, kar glede na to, da prihajajo iz različnih holandskih glasbenih scen – popa, skaja, jazza, pa tudi zelo barvita. V njej najdemo vplive orientalskih, ciganskih in seveda jazzovskih godb, ki so se napajale pri Theloniousu Monku, Sonnyju Rollinsu, Jacku Teagardnu in podobnih velikanih jazza.

Zadnja leta so Rotterdam ska-jazz foundation posvetili neprestanemu koncertiranju in prepričevanju publike po celi Evropi, kar jim z kvaliteto, ki jo ponujajo, zlahka uspeva. Nič čudnega torej, če jih je pod svoje okrilje vzela največja evropska ska založba – Grover records. Za Grover so Rotterdam ska-jazz foundation posneli oba svoja albuma – prvenec Shake your foundation in ravnokar izdani Sunwalk, ter EP Black night bright morning. Naslov prvenca je več kot primeren. Z njim so dejansko močno pretresli evropsko ska sceno, saj gre za izvrsten album, ki upravičeno ni doživel negativne kritike, Sunwalk pa pomeni imenitno nadaljevanje, poslastico, ki ne bo razočarala še tako izbirčnega ljubitelja jamajške glasbe, pa tudi jazza.

Vstopnina 1000 sit z rezervacijo na twotonebinas@yahoo.com do 25. aprila, na dan koncerta pa 1300 sit.« nazaj


POLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2022
Tudi letošnje poletje bo Gromka del svojega programa preselila iz klubskega prostora in vzpostavila odprto koncertno prizorišče Odprto/Open, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz