PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

torek, 22. marec 2005

21:30 - Torkovi literarni večeri
LITERARNI VE?ER

Literarni večer z avtorji in prevajalci del iz knjižne zbirke [b]Aleph[eb], ki jo izdaja [B]Center za slovensko književnost[eb]. Moderatorka [b]Jana Putrle[eb].

[B]Lidija Dimkovska[EB] (1971), makedonska pesnica, pisateljica in prevajalka, ki živi v Ljubljani, bo brala svoje pesmi iz zbirke Nobel proti Nobelu. Nekaj let je ivela v Bukarešti, do sedaj je izdala štiri pesniške zbirke, ki so bile prevedene v različne jezike. Njen roman, objavljen v preteklem letu, je dobil nagrado Društva makedonskih pisateljev. Post-poezija Dimkovske je pozorna, radovedna, komunikativna, odprta izzivom svojega tehno-kulturnega okolja, ki ga spretno vpleta v avtentičnost in večplastnost razuzdanih kolažnih vtisov.

Prevajalka [B]Ana Jelnikar[EB] bo brala pesmi angleškega pesnika Richarda Burnsa. Pesnik se je rodil v Londonu (1943) in živel v Grčiji, Italiji, nekdanji Jugoslaviji in ZDA. Zbirka ?rna svetloba je poklon delu Jorgosa Seferisa in moderni grški pesni??ki tradiciji, pa tudi grškemu ljudstvu, pokrajini in svetlobi.

Pesnik in prevajalec [B]Brane Mozetič[EB] bo predstavil svoje prevode enega osrednjih belgijsko pišočih pesnikov – Williama Cliffa (1940), kontroverznega avtorja enajstih pesni??kih zbirk. V knjigi Conrad Detrez uporablja stroge pesniške oblike, v katerih brez velikih besed popisuje povsem vsakdanje, takorekoč pocestno življenje, prežet z uporniškim nasprotovanjem „veliki poezijiâ€?, tradiciji, družini, veri, domovini.

Pesnica, znanstvenica in prevajalka [B]Taja Kramberger[EB] pa bo prebrala pesmi litvanske pesnice Neringe AbrutytA« (1972), ki živi na Danskem in je doslej izdala štiri zbirke. Prevedena Izpoved s tematsko linijo ljubezni do starejšega moškega je v Litvi dvignila precej prahu. V njeni intimni pisavi je nekaj nervoznega, eksplozivnega, včasih nevarno odkritega in naivnega, včasih pa ironičnega in provokativnega, s čimer krši dogme in tabuje.« nazaj


POLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz