PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

torek, 5. april 2005

18:00 - Delavsko-punkerska univerza
BOGOMIR KOVA?:

[b]Tehnološke spremembe v podjetjih in kriza globalnega trga dela

VIII. letnik DPU
tema POSTFORDIZEM
sedemnajsto predavanje[eb]

Zgodovina kapitalizma ni linearna in jo lahko razložimo kot ciklično gibanje različnih razvojnih modelov. Fordistični model razvoja kapitalizma temelji na treh stebrih: posebni organizaciji delovnih procesov, redistributivni socialni državi in političnem korporativizmu. Globalizacija je povzro?ila krizo fordističnega razvojnega modela. Stroške globalizacije pa je v največji meri nosil trg dela (relativno zniževanje plač in brezposelnost). Devetdeseta leta so postregla z iluzijo nove informacijske ekonomike in drugačnimi tehnološkimi, organizacijskimi in menedžerskimi prijemi. Fleksibilnost dela, zaposlenosti in transformacija (globalizacija) trga dela so najpomembnejše lastnosti postfordističnega obdobja. Strukturne reforme socialne države (socialni kapitalizem) pa bodo mogoče, če bodo spremembe delovnih procesov in trga dela postali poslovna priložnost in ne zgolj redistributivna grožnja.

D r . B o g o m i r K o v a č je redni profesor na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Predava temelje ekonomije, ekonomsko filozofijo, ekonomiko okolja in institucionalno ekonomijo. Širši javnosti je znan po svojih časopisnih komentarjih.

[b]Programski odbor DPU

Nasvidenje v naslednji revoluciji![eb]

"Man muss so radikal sein wie die Wirklichkeit!"
[b]--Bertolt Brecht[eb]


kontakt: dpu@mail.ljudmila.org
« nazaj


POLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2022
Tudi letošnje poletje bo Gromka del svojega programa preselila iz klubskega prostora in vzpostavila odprto koncertno prizorišče Odprto/Open, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz