PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

─Źetrtek, 14. april 2005

18:00 - Delavsko-punkerska univerza
BOÄIDAR DEBENJAK: Na temo: stroji in svoboda

[b]VIII. letnik DPU
tema POSTFORDIZEM
devetnajsto predavanje[eb]

Sinopsis: Stroj je izvorno "zvija─Źa" (mechanA©); z orodjem ─Źlovek "zvito" izigrava naravo proti naravi. Tako je v vseh epohah ekonomske dru┼żbene formacije: "zvija─Źa", zlasti v podobi strojev, daje tehni─Źno svobodo, mo─Ź nad naravno prisilo. Vprašljiva pa je druga plat svobode: od socialne prisile. V antagonisti─Źnih dru┼żbah, posebej pa v kapitalizmu, je napredek tehnologije na strani lastnikov, ne na strani poosebljenega dela. A današnje bogastvo tehnoloških vednosti in znanj omogo─Źa tudi prese┼żenje te "zvija─Źe" kapitala: odpira vrata v neantagonisti─Źno dru┼żbo.

D r . B o ┼ż i d a r D e b e n j a k je dolgoletni profesor filozofije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Pred upokojitvijo je predaval filozofijo zgodovine, socialno filozofijo ter panoramski uvod v filozofijo. Objavil je ve─Ź monografij in prek 300 ─Źlankov s podro─Źja filozofije zgodovine, socialne filozofije, marksologije, zgodovine marksizma ter filozofske terminologije. Med njegova najbolj znana dela sodijo [i]Friedrich Engels - Zgodovina in odtujitev[ei] (1970), [i]V alternativi. Marksisti─Źne študije[ei] (1974) in [i]Vstop v marksisti─Źno filozofijo[ei] (1977). Dr. Bo┼żidar Debenjak je v slovenš─Źino prevedel Hegla (mdr. [i]Fenomenologijo duha[ei] in [i]Um v zgodovini[ei]), Marxa, Engelsa, R. Luxemburg, Korscha, Adorna, Marcuseja, idr. Je tudi soavtor [i]Velikega nemško-slovenskega slovarja[ei] ter [i]Velikega slovensko-nemškega slovarja[ei].

[b]Programski odbor DPU

Nasvidenje v naslednji revoluciji![eb]

"Man muss so radikal sein wie die Wirklichkeit!"
[b]--Bertolt Brecht[eb]


kontakt: dpu@mail.ljudmila.org
« nazaj


MESSAGE TO OUR VISITORS
We don't care who you are, or what ethnic, religious or other identity status you represent, we are all red on the inside. However, if you come to Gromka and show no respect to the people (fellow visi...
[ preberi ve─Ź... ]
layout:vax - 2008 - code:primz