PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

─Źetrtek, 14. april 2005

18:00 - Delavsko-punkerska univerza
BOÄIDAR DEBENJAK: Na temo: stroji in svoboda

[b]VIII. letnik DPU
tema POSTFORDIZEM
devetnajsto predavanje[eb]

Sinopsis: Stroj je izvorno "zvija─Źa" (mechanA©); z orodjem ─Źlovek "zvito" izigrava naravo proti naravi. Tako je v vseh epohah ekonomske dru┼żbene formacije: "zvija─Źa", zlasti v podobi strojev, daje tehni─Źno svobodo, mo─Ź nad naravno prisilo. Vprašljiva pa je druga plat svobode: od socialne prisile. V antagonisti─Źnih dru┼żbah, posebej pa v kapitalizmu, je napredek tehnologije na strani lastnikov, ne na strani poosebljenega dela. A današnje bogastvo tehnoloških vednosti in znanj omogo─Źa tudi prese┼żenje te "zvija─Źe" kapitala: odpira vrata v neantagonisti─Źno dru┼żbo.

D r . B o ┼ż i d a r D e b e n j a k je dolgoletni profesor filozofije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Pred upokojitvijo je predaval filozofijo zgodovine, socialno filozofijo ter panoramski uvod v filozofijo. Objavil je ve─Ź monografij in prek 300 ─Źlankov s podro─Źja filozofije zgodovine, socialne filozofije, marksologije, zgodovine marksizma ter filozofske terminologije. Med njegova najbolj znana dela sodijo [i]Friedrich Engels - Zgodovina in odtujitev[ei] (1970), [i]V alternativi. Marksisti─Źne študije[ei] (1974) in [i]Vstop v marksisti─Źno filozofijo[ei] (1977). Dr. Bo┼żidar Debenjak je v slovenš─Źino prevedel Hegla (mdr. [i]Fenomenologijo duha[ei] in [i]Um v zgodovini[ei]), Marxa, Engelsa, R. Luxemburg, Korscha, Adorna, Marcuseja, idr. Je tudi soavtor [i]Velikega nemško-slovenskega slovarja[ei] ter [i]Velikega slovensko-nemškega slovarja[ei].

[b]Programski odbor DPU

Nasvidenje v naslednji revoluciji![eb]

"Man muss so radikal sein wie die Wirklichkeit!"
[b]--Bertolt Brecht[eb]


kontakt: dpu@mail.ljudmila.org
« nazaj


POLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2021
O┼żivljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizoriš─Źe` ODPRTO/OPEN, ki ga bomo vsaki─Ź napolnili z novo vsebino in kjer se bomo sre─Źevali stari-novi obrazi. Vsebinsko je t...
[ preberi ve─Ź... ]
layout:vax - 2008 - code:primz