PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sobota, 11. junij 2005

22:00 - Festival poletja v Mali šoli
KONTRABANT

Kdor je kdajkoli imel priliko videti Kontrabantarje v živo ve, da so najboljši prav takšni - v živo. e 10 let. Tokrat pa v živo izrekajo podporo AKC Metelkova mesto z dobrodelnim koncertom!

Tole smo preplonkali iz njihove internetne strani (če jih še ne poznate:):

Na koncertih cvrči od vročine, klubsko vzdušje zgošajo v intimno komunikacijo. Na porokah so nepogrešljivi kot nevestina podvezica in ob ločitvah delujejo kot zdravilo proti mačku.

Gravitirajo k etnu, vibrirajo pa v vseh zvrsteh, ki se jim ponujajo za tihotapljenje. Kontrabant je prava trans-slovenska glasbena tolpa. Kontrabantarji izvirajo iz skoraj vseh koncev Slovenije, zato v glasbeni kolaž lepijo panonsko in mediteransko godbo, podalpske poskočnice, klasične in balkanske zvoke obogatene z romskim jezikom, madžarščino in slovenskimi nareji.

Ob njihovi muziki starčki oživijo, otroci rajajo, mrki se smejijo, žurerji ponorijo!KontraMISIJA: glasbeno tihotapstvo etno-žur glasbe

Kontrabant že več kot deset let raziskuje zvoke slovenske, ciganske, panonske, balkanske, mediteranske etno glasbe in jih z užitkom prepleta z urbanimi glasbenimi praksami v nezgrešljivi švercerski, kontrabantovski kolaž melodij in napevov. Glasbena pot je Kontrabantarje že na samem začetku pripeljala do znanstev s slovenskimi Romi in močno vplivala na njihovo godbo. Še pomembnejši vpliv na kontrabantovski glasbeni izraz pa so zagotovo zelo različna okolja in glasbena izkustva Kontrabantarjev, vključno s tistimi, ko so imeli še roso pod nosom.

Kontrabantovo glasbeno tihotapstvo opravlja pomembno misijo populariziranja glasbenih zakladov različnih okolij in človeških sredin z namenom, da poslušalci aktivno spoznajo in predvsem bolje razumejo ljudi z drugačnim načinom življenja, kulturo in razumevanjem sveta. Tako pisan kolaž glasbenih praks lahko poslušalec le redko doživi v živo na enem samem mestu! In to so koncerti in glasba na sedaj že štirih samostojnih zgoščenkah Kontrabanta.

Na žalost se v zadnjih letih po vsej Evropi pojavljajo različne oblike ekstremnih nacionalizmov. Slednje je Kontrabant še dodatno podžgalo k razvijanju svoje razpoznavne godbe in svojevrstnega tihotapstva glasbenih štorij tudi tistih manjšinskih, pogosto ogroženih in in zatiranih etnij. S pomočjo glasbe, tega univerzalnega jezika, Kontrabant na neformalen, zelo zabaven način podira meje, razbija negativne stereotipe in odpira obzotja tudi tistim, ki bi le stežka sprejeli nekaj tujega in nepoznanega.

Spoštovanje in toleranca drugačnosti je zelo pomembna in za marsikoga precej tuja prvina družbene socializacije. Kontrabant na svoj način pripomore k boljšemu razumevanju sveta okoli nas.

Kontrabantovci nastopajo povsod, kjer je vsaj en poslušalec. Drugače poslušajo sami sebe. Njihova publika je zelo pisana. Ogromno zvestih navijačev imajo že med dojenčki, ki v varnem zavetju dojke pripeljejo svojo mamo na koncert. Na njihovo godbo rajajo očaki in modre žene v domovih upokojencev, študenti na najbolj norih žurih in vsi tisti mlajši in starejši, željni dobre glasbe in zabave. Univerzalnost Kontrabanta se potrjuje tako, da lahko igrajo na velikih festivalih, raznih zabavah, po zakajenih klubih, v elitnih krogih, na ulici za klobuk, v koncertnih dvoranah, na porokah in še raje na ločitvah (ponavadi sta dve še bolj veseli žurki in tako tudi dvojen honorar...)! Prav tako »žmohtno« kot na ozvočenje zvenijo tudi izštekano med mizami v gostilni.

vstopnina: prostovoljni prispevki za Malo šolo« nazaj


POLETNI PROGRAM ODPRTO 2023
Tudi letošnje poletje bo Gromka zagnala glasbeni cikel Odprto, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove mesta. Cikel Odprto je žanrsko neobremenjen, združuje pa metelkovske glasbene u...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz