PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 16. junij 2005

17:00 - Festival poletja v Mali šoli
predstavitev nove tevilke revije AGREGAT

Prav zdaj je izšla nova številka [b]Agregata - revije za sodobno družbenopolitično polemiko[eb]. Ob tej priložnosti vas uredništvo vabi na javno predstavitev.

V trenutku, ko Evropa (in Slovenija) pluje na valu zgodovinskega revizionizma, se mu Agregat aktivno postavlja po robu. V seriji člankov objavljamo premišljanja fenomena Jugoslavija, iščemo njegove kvalitete in skrite, a zatrte potenciale. Pri tem se zavestno gibljemo tudi znotraj utopičnih horizontov in ne pristajamo na poenostavljene razlage polpretekle zgodovine. Omenimo članek, ki govori o problemih slovenskega zgodovinopisja (Jernej Kosi) in prispevek Ozrena Pupovca o tem, kdo so bili Jugoslovani. V novi številki prav tako nadaljujemo polemiko o spolu in seksualnosti iz prejšnje stevilke in tako objavljamo nekaj izjemno prodornih lankov o problematiki spolov. Omenimo prevod članka spod peresa izraelske aktivistke Liad Kantorowicz o mestu spolnosti v projektih emancipatornih. Novi Agregat poleg tega prinaša tudi razmišljanja o degradiranih območjih znotraj urbanega prostora in o možnostih njihove aktivacije skozi avtonomne, celo ilegalne prakse.

Agregat - revija za sodobno družbenopolitično polemiko je nastala kot del iniciativ v času protivojnega gibanja spomladi 2003 (skupna akcija študentov in študentk FF in FDV: tudentje proti vojni). Ustanovili so jo posamezniki in posameznice, ki so začutili nujno potrebo po alternativni reviji, ki bi jim omogočila objavljanje kritičnih in politično nekorektnih strokovnih refleksij na aktualne družbene procese. Glavna ambicija avtoric in avtorjev Agregata je ustvariti alternativni prostor za diskusijo in ob tem razvijati strokovni dialog med še neuveljavljenimi in že uveljavljenimi avtorji in avtoricami. V Agregatu v glavnem sodelujejo študentke in študentje s Filozofske fakultete in FDV, vse bolj pa se širijo tudi povezave s študenti/študentkami z nedružboslovnih fakultet. Prav tako so v reviji zelo aktivni tudi nekateri profesorji/profesorice in drugi raziskovalci. Pred kratkim je bilo v okviru revije ustanovljeno tudi Društvo za sodobno družbenopolitično polemiko – Agregat, ki predstavlja platformo za nadaljnji razvoj in širjenje dejavnosti kolektiva.

Vabljeni!

Za nadaljnje informacije:

drustvoagregat@yahoo.com, 041 933 454


kontakt: drustvoagregat@yahoo.com
« nazaj


POLETNI PROGRAM ODPRTO 2023
Tudi letošnje poletje bo Gromka zagnala glasbeni cikel Odprto, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove mesta. Cikel Odprto je žanrsko neobremenjen, združuje pa metelkovske glasbene u...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz