PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJAsreda, 14. september 2005

21:00 -
Otvoritev poslikave strehe JUTRI ZJUTRAJ

Na pobudo kolektiva Gromke, se je avtorski tandem [b]»Tina in Bine«[eb] odločil, da v letu 2005 izvede poslikavo strehe kluba Gromke in bargalerije Kunilingus. Tako se je začel likovni projekt z naslovom [b]»Jutri zjutraj«[eb].

Ogromna bela površina, ki jo je po prenovi tvorila streha, je bila s stališča metelkovske estetike bela lisa, ki je kar klicala po umetniški intervenciji. Z muralistično poslikavo, ki je s stališča perspektive, gledišča in velikosti likovne površine velik zalogaj, sta avtorja likovno predrugačila Trg brez zgodovinskega spomina. Pri samem delu sta avtorjema pomenila izziv ; naklon in velikost strehe, hkrati pa tudi izbira materiala, tako v tehničnem kot tudi vsebinskem smislu. Tako sta se avtorja odločila, da poslikavo prilagodita bolj ali manj določenemu gledišču. Gledalec mora tako stati na izbranem mestu, da razume in vidi nedeformirano sliko. Deformacija risbe, ki je bila nujna zaradi naklona strehe, je za avtorja pomenila oviro in jima popestrila delo.
Enostavna risba je bila nujna, da je sporočilnost slike jasnejša in direktnejša. Tema problematizira obnašanje povprečnega nočnega obiskovalca Metelkove mesta. Razdejanje, ki ga povzroči predvsem malomarnost pri odlaganju odpadkov v alkoholiziranih družbah, ki uporabljajo Metelkovo, je tolikšna, da sta se avtorja odločila opozoriti prav na to. Mural tako opozarja obiskovalce na ekološko in tudi družbeno in družabno zavest.
»Tina in Bine« sta slikarski tandem, ki ga tvorita diplomirana slikarka in slikar; Tina Drčar in Bine Skrt in deluje od l.2001,od leta 2003 pa deluje na Metelkovi.. Po uspešnem projektu ?rnobelisvet, ki je bil razstavljen v Kudu France Prešeren v Ljubljani, se je tandem usmeri v muralistične poslikave . Leta 2003 sta avtorja naslikala mural Mrtvaški ples, ki je likovno obogatil Trg brez zgodovinskega spomina v Ljubljani in leta 2004 diplomirala na Visoki strokovni šoli slikarstva v Ljubljani, s stensko poslikavo Male Šole, katere otvoritev je bila maja 2005.« nazaj


MESSAGE TO OUR VISITORS
We don't care who you are, or what ethnic, religious or other identity status you represent, we are all red on the inside. However, if you come to Gromka and show no respect to the people (fellow visi...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz