PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

─Źetrtek, 8. december 2005

18:00 - Delavsko-punkerska univerza
Predavanje Bojana Radeja

[b]PODRUÄBLJENA NARAVA – VSTOP POLITIKE V EKOLOGIJO IN EKOLOGIJE V POLITIKO[eb]

V predavanju bo avtorja zanimalo vprašanje, kako ekonomsko, kar za Joan Robinson pomeni s stališ─Źa premoš─Źanja prepada med potrebami in resursi, vpeti v politi─Źno debato o demokratizaciji ekonomskih izbir. Na primer, ali naj Evropa res postane najkonkuren─Źnejša regija na svetu kot predvideva klju─Źni razvojni dokument EU - Lizbonska strategija.

Prevladujo─Źa razlaga sedanjih ekonomskih dilem izhaja iz dualisti─Źne predstavitve sveta (levica - desnica; kapital - delo, rast - pravi─Źnost itn), ki je sama po sebi zadostni razlog za nerazumevanje 'dru┼żbene konstrukcije narave'. Avtorja zato v predavanju ne bo zanimala usoda narave ampak usoda kapitalizma. Z ekstrapolacijo izvirne ideje akumuliranja 'trajnostnih donosov' vseh vrst kapitala bo zavr┼żena najprimitivnejša kompetitivna razlaga kapitala in pokazana njegova diverziteta - poleg pridobitnega vsebuje tudi socialni, ─Źloveški, kulturni in vse morebitne druge vrste kapitala -, na podlagi tega pa nato razvita pluralna (tripartitna) ekonomska razlaga kapitalizma, s katero lahko kon─Źno razlo─Źimo diverzificirana politi─Źno-ekonomska obmo─Źja sedanje, prihodnje in pretekle generacije.

Te tri generacije uveljavljajo temporalno diverzificirane ekonomske vizije: kratkoro─Źno, usmerjeno v sedanjost ter dolgoro─Źno, usmerjena bodisi v preteklost ali prihodnost. To pa niso ve─Ź medsebojno izklju─Źljive in binarne relacije ampak izzivajo─Źe (gl. Foucaultovo razlikovanje med antagonizmi in agonizmi), kar ima radikalne implikacije za politiziranje okoljskih, socialnih in gospodarskih vprašanj razvoja. V zaklju─Źku bo avtor s tega na novo konstruiranega ekonomskega izhodiš─Źa problematiziral nekatere popularnejše aktualne makroekonomske dileme.

[b]Mag. Bojan Radej[eb] je svobodni metaekonomist.« nazaj


POLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2021
O┼żivljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizoriš─Źe` ODPRTO/OPEN, ki ga bomo vsaki─Ź napolnili z novo vsebino in kjer se bomo sre─Źevali stari-novi obrazi. Vsebinsko je t...
[ preberi ve─Ź... ]
layout:vax - 2008 - code:primz